Aronija

Aronija – Voćne sadnice aronije

vocne-sadnice-aronije

Voćne sadnice Aronije

  • Podloga: živić.
  • Vreme zrenja: tokom avgusta.
  • Plod: je srednje krupan.
  • Opis: Voćne sadnice Aronije daju tamno ljubičastocrvenkaste plodove koji stižu polovinom avgusta. Voćne sadnice Aronije su sve više popularnije iz dana u dan zato što se koriste u ishrani. Sadnice voća Aronije spada u bobičasto voće i jako dobro podnosi veoma niske temperature. Voćne sadnice Aronije reguliše pravilan rad i izlučivanje hormona štitnežlezde, kao i da reguliše rad pankreasa pa može biti korisna u lečenju dijabetesa.


Voćne sadnice – Aronija

Aronija je izuzetno lekovita i korisna biljka, poreklom sa istoka Severne amerike, gde se uz Aroniju Melanocarpu (crnoplodnu aroniju) može naći i Aronija arbutifolia (crvenolisna aronija). Iako je aronija poreklom sa američkog kontinenta, prava vrednost ove biljke je prepoznata u istočnoj Evropi.

Aronija spada u porodicu ruža. U prirodi, aronija je listopadni grm, visine 2-3 metra i 2,5 metra širine. Jedna od glavnih karakteristika aronije su prelepi beli cvetovi koji se nalaze u kiticama. Vocne sadnice Aronije cvetaju krajem aprila,pojedinačni cvetovi bele boje sakupljeni u grozdove. Grozdove čine 10 do 15 cvetova, a na vrhovima mladica je i do 30 cvetova. Cvetanje traje oko 10 dana pri čemu svaki cvet cveta 5 dana. Cvetove uglavnom oprašuju pčele, ali je moguće i oprašivanje vetrom. Aronije je samooplodna biljka.

Plodovi su okrugli, ljubičasto-crveni koji nastaju od cvetova i redovno se javljaju u velikom broju. Reč je o stinim jabučastim plodovima koji jako podsećaju na borovnice. Plodovi su u početku prekriveni beličastim slojem, bez kojeg izgledaju kao da su lakovani.
Sazreva u avgustu a meso ploda ima jarko crvenu boju i slatko do kiselkastu aromu, koja podseća na borovnice. U plodovima nema koštice i semenke su sitne.
Aronija ima vrlo male zahteve u pogledu mesta gajenja tako da uspeva na celokupnom području Srbije. Ipak, uzimajući u obzir da je poreklom iz područja sa uticajem atlantske klime, bolje uspeva sna staništu sa višom vlažnošću tla i vazduha. Treba izbegavati ekstremno suva i peščana tla kao i zbijena i vlažna tla. Mraz gotovo da ne može naškoditi stabljici i cvetu aronije. Ozbiljna oštećenja od smrzavanja mogu da se očekuju tek pri temperaturama od -23 stepeni početkom zime i na -30 stepeni sredinom zime.

Gajenje aronije je vrlo lako, a na našem podneblju nema prirodnih bolesti i štetočina pa se sa pravom smatra 100% eko proizvodom. Izuzetno je otporna na hladnoću ali je osetljiva na sušu. Uz pravilno održavanje svaki grm može dati do 10kg plodova. Zato se vocne sadnice Aronije preporucuju za uzgajanje.

Aronija je bogat izvor oksidansa, sprečava rast tumora, ima zaštitno delovanje na jetru, pozitivno deluje na bolesti srca, snižava nivo šećera u krvi, reguliše krvni pritisak i ima protivupalna dejstva tako da je to čini jednom od najzdravijih biljki.

Share 'Aronija' on Facebook Share 'Aronija' on Google+ Share 'Aronija' on Twitter Share 'Aronija' on Gmail